A szivattyú kiválasztása

Szivattyú kiválasztása

Több dologra figyeljünk, amikor szivattyút vásárolunk. Elsősorban a kúthoz, másodsorban az igényeinkhez válasszunk szivattyút, ne azt vegyük meg, ami egy nagy áruház katalógusában akciós.

Megmosolygom, amikor azt hallom, hogy "...vettem egy szivattyút jó áron, akciós volt, 1600 W-os, 8 bar-os, hű de jól vettem, és 5400 litert tud óránként... . Ilyenkor gratulálok hozzá és megkérdezem, hogy van olyan kutad, amiből 5,4 köbméter vizet ki tudsz termelni óránként? Ha lenne is, mire is fogod használni? Talán strandot fogsz üzemeltetni? Tudod-e, hogy egy 1600 W-os szivattyúmotor mekkora áramot vesz fel, amikor beindul? Jó áron vetted, csak nem alkalmas sem a kutadhoz, sem az igényeidhez. Használhatod, de vissza kell folytani, ezáltal gazdaságtalan az üzemeltetése. Takarékoskodni akartál a vízszámláddal, most az áramdíjban fizeted a különbséget. És a szivattyú szervize lesz hamarosan a második otthonod... .

Hogyan válasszunk szivattyút?

Búvárszivattyú, vagy felszíni szivattyú?

Több indok szól a búvárszivattyú mellett, ezek közül néhány: • Nincs szükség környezeti hatások elleni védelemre • Nincs probléma a felszívással, légtelenítéssel (A feszíni szivattyú maximum 10 m-ről tudja a vizet felszívni, a gyakorlatban 7-8 m-ről.) • Nincs probléma a külső telepítéssel • Alacsonyabb energiafogyasztás • Teljesen zajtalan • Nincs áramütésveszély • Könnyű telepítés • Kiváló hidraulikus hatásfok • Nincs fagyveszély

Ha a kút átmérője megengedi válasszunk búvárszivattyút.

Milyen emelőmagasságú (Hmax) szivattyút válasszunk?

Ezt egy példán mutatom be: 1 bar megközelítőleg 10 m vízoszlop nyomásának felel meg. A felszínhez mérve 12 m-re kell leereszteni a szivattyút (a kút paraméterei határozzák meg, amit a kút beüzemelése során szakember állapít meg). Az üzemi vízszintet nem ismerjük, a példában fogadjuk el ezt az értéket. A rendszerünk üzemi nyomása 3 bar (minimum 2 bar) legyen. A vízkivételi helyünk legmagasabb pontja a felszínhez képest 2 m. Súrlódási veszteség a teljes csővezetéken, beleértve az alkalmazott vízszűrőket is: pontos számítások határozzák meg. A példában legyen 7,6 m. Ez összesen:

H(max)=49,8 m

Tehát a példánk szerint egy 50 m körüli emelőmagasságú szivattyúra lesz szükségünk.

Mekkora vízhozamú szivattyút válasszunk?

Ennek az elsődleges határa a kút vízhozama. Először egy példán határozzuk meg a saját vízigényünket. Egy családi ház vízigényét szeretnénk kielégíteni. 4 fő lakik a házban. Általában 80-150 liter/fő/nap az átlagos fogyasztás. Ez naponta négy fő esetén: 320-600 liter. Ez az érték még nem sokat segít a szivattyú választáshoz. Egy csap kifolyási teljesítménye: 3-8 liter/perc. Három csap (mosógép, zuhany, WC üblítés egyidőben) egyidejű kinyitása esetén 9-24 liter/perc. Adjuk hozzá az áramlási veszteséget (a hálózat adottságaihoz kell méretezni, komoly számítást igényel), példánkban legyen 50%.

Q(max)=24x1,5= 36 liter/perc (kert öntözéséhez is elegendő).

Tehát szükségünk van egy 50 m emelőmagasságú, legalább 36 liter/perc vízhozamú szivattyúra.

Ennek az igénynek megfelel egy ZDS QPGO.P.2-8 (emelőmagasság: 51 m, vízszállítás: 40 l/perc 27 m-en) búvárszivattyú, de határesetben egy ZDS QPGO.P.1-8 (emelőmagasság: 50 m, vízszállítás: 25 l/perc 18 m-en) típusú búvárszivattyú is megfelelhet.

Nézzük meg ezen szivattyúk teljesítményét:

a ZDS QPGO.P.2-8-as csak 370 W, a ZDS QPGO.P.1-8-as csak 250 W.

És ennél a pontnál takarékoskodunk, nem a nagy áruházak akciós készleteinek megvásárlásánál!

Szükség esetén a szivattyút a kúttal is össze kell hangolni, ezt bízza szakemberre.

Legyünk tisztában a kút adottságaival, illetve a vízigényünkkel!

A szivattyú kiválasztásánál nagyon fontos a garancia. Ne a szerviz legyen a második otthona.

Tudomásunk szerint a ZDS az egyetlen szivattyúgyártó, mely „Kibúvó nélküli garanciát” biztosít a katalógusában található komplett termékválasztékra. Ez egyszerűen annyit takar, hogy tekintet nélkül arra, hogy milyen működési probléma merül fel, a terméket kérdés nélkül kicseréljük a beszerzést követő 24 hónapban. Az egyetlen követelmény, hogy a terméknek sértetlenül, kompletten kell visszaérkeznie, megbontás vagy rongálás nélkül.

A ZDS merülő szivattyúi közismertek magas hatásfokukról és megbízhatóságukról. Termékeink olyan felhasználói előnyöket biztosítanak, mint a hatékony üzemeltetés, strapabíróság, magas homoktűrő képesség, motor leégésvédelem és könnyű telepíthetőség.
A ZDS szivattyú használata során megelégedés fogja eltölteni és nem éri csalódás.

A ZDS szivattyúk minden igényt kielégítenek.

Származási ország: Olaszország.